Provide a translation for this content

20 posts / 0 new
Last post
Gabriela Udrea
Gabriela Udrea's picture
Să construim o lume mai bună!

Dragi copii și tineri,

 

Opinia voastră este foarte importantă pentru noi! Doar prin participarea voastră putem afla cu adevărat ce probleme întâmpinați

și mai ales, cum putem găsi împreună soluții pentru a depăși momentele dificile din viața voastră.

Așadar, vă rugăm să ne scrieți care sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii din ziua de azi.

Haideți să ne exprimăm opiniile într-un mod constructiv, astfel încât până la sfârșitul lunii noiembrie, să putem crea împreună un

plan de acțiune, pe care să-l transmitem autorităților și celor care iau decizii în numele copiilor. 

Vă invităm să participați în număr cât mai mare, pentru a ne spune părerea voastră privind oricare tematică de interes. Toate opiniile

voastre sunt importante așa că, așteptăm cu nerăbdare să ne cunoaștem mai bine!

 

Echipa FONPC

Gabriela Udrea
Gabriela Udrea's picture
Subiecte de discuție

În perioada 2009-2016, FONPC alături de membri și partenerii săi, împreună cu copii și tineri din România, cu interes față de drepturile copilului, au ajutat la constituirea unui Raport al copiilor, cu privire la respectarea drepturilor copilului în România, pentru perioada 2009-2013. Acest raport a fost prezentat de copii pe data de 3 Octombrie 2016, Comitetului ONU de la Geneva.

Copiii și tinerii au identificat următoarele probleme: sărăcia, alcoolismul, familii dezorganizate, lipsa părinților (inclusiv a celor plecați în străinătate), violența, sănătatea și educația.

Din toate aceste tematici cele mai des discutate au fost:

  • Violența (bullying, cyber-bullying, violență în școală, în familie)
  • Educația și prevenirea violenței
  • Participarea copiilor

Am dori ca și noi, în cadrul acestui Forum, să discutăm pe baza acestor tematici, dar și despre orice alt subiect relevant pe care îl considerați important!

Așteptăm propunerile voastre! 

 

Echipa FONPC

Raluca
Raluca's picture
Drepturile copiilor

Cele mai incalcate drepturi sunt: dreptul la o familie, dreptul la o parere, dreptul la scoala si dreptul la un cont pe internet.

 - dreptul la o familie este incalcat deoarece multi copii sunt abandonati in casele de copii sau chiar mai rau, in spitale. Dupa ce acesti copii sunt abandonati mare parte din ei nu sunt adoptati de alti oameni.

 - dreptul la o parere este incalcat de unii oameni deoarece multi copii vor sa isi spuna parerea in legatura cu ceva si destul de multi oameni ii intrerup si incep sa isi zica singuri parerea.

 - dreptul la scoala este incalcat la unii copii deoarece poate ca acel copil nu are desti bani sa-si cumpere caiete si multe alte rechizite pentru scoala.

 - dreptul la un cont pe internet este incalcat cam de toate site-urile de pe internet folosite in mai tot timpul de adolescenti sau chiar de adulti.

Andreeas Novacovici
Andreeas Novacovici's picture
Dragă Raluca, 

Dragă Raluca, 

Îți mulțumim pentru mesaj. Te asigurăm de faptul că pe această platformă ai dreptul să îți spui părerea, poți să expui probleme și împreună să găsim cele mai bune soluții. 

Bine ai venit pe platforma noastră unde toate părerile sunt valide și ascultate / citite :).

Andreeas N 

Asistent Social

Abagiu Dragos
Abagiu Dragos's picture
Drepturile copiilor

sun incalacate de parinti sai

Barbara
Barbara's picture
Drepturile copilului

Drepturile care, din punctul meu de vedere in Romania sunt incalcate: 

Dreptul la educatie

Dreptul la medicina 

Dreptul la adapost

Pentru ca : 

Dreptul la educatie din punctul meu de vedere este incalcat deoarece unii copii stau in sate si in acele sate nu sunt destui bani pentru a face o scoala si de aceea copii din acel sat nu pot avea dreptul la educatie.

Dreptul la medicina din punctul meu de vedere este incalcat deoarece copii care stau departe de spitale sau dispensare si nu au posibilitatea de a merge cu masina sau pe jos deoarece e departe si din cauza asta dreptul la medicina este incalcat.

Dreptul la adapost din punctul meu de vedere este incalcat deoarece unii parinti care nu au banii necesari pentru a construii adapostul pt. copii care nu beneficeaza de adapost.

Dupa parerea mea tinerii si institutiile ar trebuii sa ofere rechizite copiilor ce nu au posibilitatea de a merge la scoala. Ar putea trimite autobuze pentru a transporta copii la scoala.Si sa le asigure transport pentru medicina.

 

Daniela Gheorghe
Daniela Gheorghe's picture
Barbara

Dragă Barbara, sunt Daniela Gheorghe - director executiv FONPC și psiholog de copii. Mulțumim pentru mesaj! Te rog să te gândești cum am putea să îndreptăm lucrurile: cine și ce ar trebui să facă pentru ca tinerii și copiiii să beneficieze de servicii de educație, de sănătate și locuință. Tot ceea ce scrieți voi aici, vom prelua și cu ajutorul unui grup de copii/tineri, vom face un plan de acțiune, pe care care-l vom prezenta pe tot parcursul Prședinției României la UE. 

abagiu cristina
abagiu cristina's picture
drepturile copilului

Eu cred ca dreptul la educatie nu le este respectat unor copii pentru ca nu au posibilitatea de a merge la scoala. Dreptul la identitate nu le este respectat unor copii  si nu au certificat de nastere inseamna ca nu exista .

Andreeas Novacovici
Andreeas Novacovici's picture
Dragă Cristina,

Dragă Cristina,

Îți mulțumim pentru mesaj, întradevăr fără act de identitate nu poți să fi ajutat. Cine crezi că ar trebui să se ocupe de asta? Cine trebuie să le facă acte?

Zamfir David
Zamfir David's picture
Îți mulțumesc foarte mult

Îți mulțumesc foarte mult pentru opiniile expuse,dar țin să nu fiu total de acord.Ți-ai exprimat părerea doar despre aceste drepturi,dar acum vine întrebarea:Care este cel mai important drept?Ei bine,te anunț că acesta este dreptul la viață,spun asta deoarece,dacă nu te naști,nu exiști.Ași vrea și să îți combat opinia cu dreptul la identitate.Cum ai spus:fără certificat de naștere,nu exiști,lucru ce a fost anterior combătut de mine,deoarece dreptul la viață este cel mai important,cum am stabilit.

Ana
Ana's picture
Drepturile copilului

Noi ne-am putea  apara drepturile facand afise informative si site-uri      

• autoritatile:ar putea sa se implice mai mult in cazurile cu diparitii ale copiilor , si pentru sanatatea acestora 

 • ONG-urile: pot organiza activitati in aer liber pentru recreere

 • parintii: ar trebui sa  petreaca mai mult timp cu copii pentru sanatata acestora 

 • comunitatea : poate dona bani,haine, jucarii,si rechizite pentru cei care nu au .

Andreeas Novacovici
Andreeas Novacovici's picture
Dragă Ana, 

Dragă Ana, 

Îți mulțumim pentru mesaj. 

Ai niște idei foarte bune, cu ce crezi că ar trebui să începem?

Costin
Costin's picture
Drepturile copilului

Drepturile copilului   
 
Cele mai incalcate  drepturi ale copiilor din Romania sunt:
-dreptul de a invata 
-dreptul de a-si exprima parerile si opiniile in fata unora dintre parinti 
-dreptul la familie
-dreptul la sanatate
Dreptul de a invata este incalcat in mare parte de parinti care in loc sa ii lase sa invete ii pun la munca.
Dreptul de a-si exprima parerile este incalcat tot de parinti.Parerea mea este ca acei copii lipsiti de aceste sentimente firesti ale parintilor,cand ajung mari/adolescenti vor deveni la fel ca si parintii,agresivi si dependenti emotional
Dreptul la familie este cauzat in mare parte tot de parinti,intervenind abandnul.Afectiunea si sustinerea sunt foarte importante in copilarie
Dreptul la sanatate-Intalnim numeroase cazuri in care copiii nevoiasi nu sunt tratati in aceasi masura ca si un copil din familiile instarite. 
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Andreeas Novacovici
Andreeas Novacovici's picture
Dragă Costin, 

Dragă Costin, 

Îți mulțumim pentru mesaj.

Așa este, sunt foarte multe probleme, ce crezi că trebuie să fie făcut pentru a îmbunătăți situația?

Ana Hîncu
Ana Hîncu's picture
Cel mai important drept care

Cel mai important drept care ii este incalcat unui copil este dreptul la educatie..Pentru ca nu toti copii isi permit sa mearga la pregatire si raman datorita unor profesori care nu au decat bani in cap,repetenti sau corigenti.

Andreeas Novacovici
Andreeas Novacovici's picture
Dragă Ana,

Dragă Ana,

Crezi că dialogul cu profesorii ar ajuta?

Mihail
Mihail's picture
DREPTURILE COPILULUI

Un drept al copilului care este frecvent incalcat este egalitatea in sanse.

Unii copii care provin din familii cu o situatie financiara precara sunt adesea marginalizati de catre colegi, dar in unele cazuri si de catre profesori.

Eduard
Eduard's picture
Calculatoarele si lumea moderna

Fiind un copil care se joacǎ pe calculator  îi știu unele avantaje avantaje dar si dezavantaje.Începand cu avantajele:

●marirea intelectului al preciziei si al amintirii(unele studii științifice arǎtat ca cel putin o ora petrecuta in jocuri precum "League of legends"  poate imbunatati atentia ai IQ-ul unei persoane dar și abilitatea de a își reaminti actiuni,lucruri sau perasoane și numele lor.

    Dezavantajele:

●poate afecta (in mod rau) privirea(dar exista ai programe facute pentru a îți proteja ochii ca aplicația "f.lux")

●Poți ajunge atat de nepasator fata de lumea de afara (cazuri care sunt destul de dese)incat poti uita sa mananci sa te hidratezi sau chiar sa dormi(unele cazuri anuntate s-au terminat cu moarte sau unii chiar s-au sinicis din cauza depresiei)

       Acestea nu sunt toate avantajele si dezavantajele lumii moderne si a calculatoarelor dar sunt unelw destul de importente.

 

Monica
Monica's picture
UNELE DINTR E DREPTURILE COPILULUI

Daca ne referim la drepturile copilului sunt incalcate de multe ori si în multe situaţii. La varsta mică copilul îşi petrece majoritatea timpului în famile care are dreptul si in acelaşi timp obligaţia de a îl creşte , îngriji şi proteja pe cel mic. În general parinţii îşi iubesc şi protejează puii far sunt unele situaţii în care chiar cei care ar trebui să ii îngrijească ii abuzează fizic şi psihic spre exemplu parintele  nu îşi ascultă copilul atunci când vorbeşte, nu încurajează comunicarea cu propriul copil, ii vorbreste urat propriului copil, nu il incurajeaza să îşi urmeze visele, iata doar cateva ezemple de abuz, la aceste as putea adauga situatiile cand arintele işi loveste copilul ceea ce deja intra in sfera abuzului fizic. intr-adevar există institiţii care protejeză copilul împotriva unor abuzuri din cele menţionate mai sus dar sunt foarte nmulte situatii in care nimeni şi nimic nu protejează copilul. In concluzie exista drepturi ale copilului care din pacate nu sunt respecatate nici macar in familia din care provine.Pe curand!

C
C's picture
Drepturile copilului

Daca ar fi sa mai adaugam un drept care adesea este incalcat, este dreptul la libera exprimare.Cateodata iti este frica sa te exprimi liber deoarece poate consideri ca ceea ce vei spune este gresit si iti este teama de a esua, iti este teama de reactiile celor care te asculta, de ceea ce vor crede acestia.Sau cateodata intervine frica fata de anumite personalitati, adesea se intampla la scoala, in familie sau alaturi de prieteni.Cand nu stii ce urmari vor avea spusele tale, iti este pur si simplu frica de parinti, de profesor sau de prieteni.